Constantin Motaș 14.07.1966

Colectivul de la Cluj într-o ședință de lucru 

După al II-lea Război Mondial și moartea lui Racoviță, la Institutul de Speologie rămân câțiva asistenți și colaboratori. Aceștia se luptă cu greutățile proprii ce au urmat anilor de după război. În anul 1956 ia ființă Institutul de Speologie din București  iar Institutul de la Cluj o filială a acestuia.

Primul director a fost profesorul Constantin Motaș până în anul 1963, când la conducerea Institutului de Speologie din București  este numit Traian Orghidan care o are ca adjunct pe Margareta Dumitrescu.

 

De la dreapta la stânga:  Gheorghe Racoviță (biolog), nepotul lui Racoviță, Corneliu Pleșa (biolog), Teodor Rusu (geograf), Iosif Viehmann (geolog), jos in mijloc: Maria Neagu (biolog), Dan Coman (biolog)

 

Semi-centenarul Institutului de Speologie sărbătorit la Cluj

(de la dreapta la stânga, de sus în jos) D. Coman, R. Codreanu, M. Șerban, C. Delamare-Debouteville, T. Rusu, T. Orghidan, G. Osella, A. Negrea, L. Juberthie-Jupeau, M. Albu, F. Lescher-Moutoue, C. Juberthie, Niculescu-Mizil, P. Henri, C. Pleșa, V. Panoș, L. Botosaneanu, G. Acevedo, V. Decu, D. Danielopol, D. Dancău, I. Tabacaru; (jos) G. Racoviță, I. Viehmann, Ș. Negrea

 

Dan Coman și Corneliu Pleșa împreună cu Claude Delamare-Debouteviile și Christian Juberthie, directori ai Laboratorului subteran de la Moulis (Franța) înființat de René Jeannel la plecarea în Franța.

 

Iosif Viehmann alături de colegii săi în unul dintre laboratoarele Institutului discutând despre tehnicile de fotografiere în mediul subteran.

 

Sticlărie de laborator și substanțe chimice depozitate  în unul dintre dulapurile ce alcătuiau mobilierul unicat realizat ca o comandă specială a Institutului de Zoologie, din pin roșu canadian. Mobilierul se păstrează și astăzi în Institutul de Speologie, Muzeul Zoologic și în birourile cadrelor didactice ale Facultății de Biologie.

În continuare corespondența Institutului este atent înregistrată

 

În dotarea Institutului de Speologie din Cluj intră mașina de scris Continental

 

Un nou model de lupă, cu corpul rabatabil în raport cu talpa.

Încet... Încet... dispozitivele optice Carl Zeiss sunt înlocuite de cele de proveniență rusească, cum este acest LOMO VTG 

 

Urma plantară de neanderthalian din Ghețarul de la Vârtop, descoperită de Iosif Viehmann și studenții săi. Datările din 2005 realizate de Onac, Viehmann, Lundberg, Lauritzen, Stringer și Popiță demonstrează o vechime mai mare de 62000 de ani.

Iosif Viehmann 1948