Biospeologia

 

De la Oceanografie la Biospeologie

 

În vara anului 1904, în timpul uneia din obişnuitele croaziere de cercetări pe care personalul laboratorului Arago le întreprindea în bazinul răsăritean al Mediteranei, Racoviţă a făcut o vizită în Cueva del Drach, o renumită peşteră din Insula Mallorca. Aici, în apele întunecate ale unuia din marile lacuri din peșteră, el a capturat un mic crustaceu, încă necunoscut pentru ştiinţă şi pe care îl va descrie sub numele de Typhlocirolana moraguesi.

A fost descoperirea care va marca cea mai radicală cotitură din întreaga sa carieră de naturalist. Translucid şi lipsit complet de ochi, acest animal purta amprenta atât de pregnantă a adaptării la neobişnuitul mediu pe care îl oferă adâncurile subterane iar Racoviţă a intuit imediat că studiul aprofundat al fiinţelor care trăiesc în peşteri poate contribui în mare măsură la desluşirea complicatelor mecanisme ale evoluţiei biologice. Astfel, s-a dedicat acestui studiu renunţând definitiv la cercetările sale oceanologice.

Începând cu vara lui 1905, Racoviță însoțit de colaboratorul său, Jeannel, au pornit să exploreze peşterile de pe cei doi versanţi ai Munţilor Pirinei şi au făcut-o cu atâta râvnă încât Racoviţă a fost foarte curând în măsură să îşi ordoneze ideile într-o viziune unitară. A expus-o în celebrul său „Eseu asupra problemelor biospeologice”, apărut în 1907 şi despre care Jeannel va spune peste trei decenii că a fost de la bun început şi a rămas îin continuare statutul fundamental al biospeologiei.

Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul expediţiei antarctice, pentru valorificarea materialului colectat în cursul explorărilor speologice era nevoie de zoologi specializaţi în cunoaşterea diverselor grupe de animale, iar acţiunea acestora trebuia subordonată unui ţel comun: reconstituirea istoriei naturale a domeniului subteran. Ca urmare, Racoviţă a înfiinţat o insolită întreprindere ştiinţifică, numită „Biospeologica” şi pe care a dirijat-o secondat de Jeannel. (Text Gheorghe Racoviță - nepotul marelui savant)

 

Cueva del Drach. Sala Coloanelor (Foto E. Racoviţă, iulie 1904)

Cueva del Drach. Lago de los Delices (Foto E. Racoviţă, iulie 1904)

 

Cueva del Drach. Scurgere stalagmitică

(Foto E. Racoviţă, iulie 1904)

 

Typhlocirolana moraguesi Racovitza, 1905 

Izopodul care a reprezentat momentul de cotitură în viața lui Racoviță.

Expediție în Munții Pirinei 1905

 

Campanie în Munții Apuseni - 1923

 

Racoviță la Ghețarul de la Scărișoara

 

Primul volum al seriei Biospeologica și un îndrumător pntru studiul faunei cavernicole

 

Registrul de evidență al peșterilor din Munții Apuseni

 

Registrul de evidență al peșterilor vizitate

Material biologic (nevertebrate și fungi) recoltate din peșterile vizitate de Racoviță și colaboratorii săi

Create Your Own Website With Webador