Primul Institut de Speologie din lume

Institutul de Speologie „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, al Academiei Romane, este cel mai vechi şi unul dintre cele mai prestigioase centre de cercetare speologică din lume.

Fondat la inițiativa marelui savant Emil Racoviță, Institutul de Speologie a luat ființă la 26 aprilie 1920.

Alături de Racoviță, în institutul din Cluj și-au desfășurat activitatea doi eminenți biologi: francezul Rene Jeannel, entomolog și biogeograf de seama și elvețianul Pierre Alfred Chappuis, specialist în fauna acvatică subterană.

Institutul de Speologie a devenit și sediul "Biospeologica", pe care Racoviță o întemeiase în 1907, ca instrument internațional de coordonare a activității tuturor zoologilor interesați de studiul faunei subterane.

Până în anul 1956,  Institutul a funcționat, alături de Grădina Botanică și Muzeul Zoologic,  ca parte componentă a Facultății de Științe din Cluj.

După al II-lea Război Mondial și moartea savantului Emil Racoviță în 1947 a existat o restrângere a activității Institutului de Speologie din Cluj.

În 1956, institutul a fost reorganizat sub conducerea profesorului Constantin Motaș (1891-1980), sub o nouă  structură cu sediul central la București și o secție la Cluj.

În 1960, sub conducerea profesorului Traian Orghidan și a profesoarei Margareta Dumitrescu Institutului trece sub egida Academiei Române,  primind numele de Institutul de Speologie "Emil Racoviță".

În anii ce au urmat și până în prezent, studiilor de biospeologie demarate  de Emil Racoviță li s-au adăugat studii de speologie fizică și paleontologie.

În prezent direcțiile de cercetare ale Institutului de Speologie "Emil Racoviță".

  • Biospeologie
  • Geospeologie si Carstologie
  • Geocronologie si Paleontologie
  • Protecția mediului carstic

Institutul de Speologie în anii 60, după amplasarea bustului marelui savant.

Bustul din bronz realizat de sculptorul Virgil Fulicea în anul 1957.

 

Textul integral al legii de înfințare a Institutului de Speologie, publicat în Volumul I al seriei

Travaux De L'Institut De Speologie De Cluj

Create a Free Website With Webador